Mûsorszórás


Mûholdvevô berendezések

Több ezer variáció

Még az is, akinek határozott elképzelése van, milyen mûholdvevôt szeretne vásárolni, a választás zavarával küszködhet a szakboltokban. Nem beszélve arról, akinek még elképzelése sincs, de mert a szomszédban is van (vagy mert kábeltévé nincs, esetleg a minôsége rossz), neki is kell valamilyen parabolaantenna. Elég gyakran találja magát szembe ilyen helyzetekkel is Egyed Tibor, a Bétacom egyik boltjának vezetôje, akitôl aziránt érdeklôdtünk, milyen szempontokra hívja fel általában a mûholdvevôt vásárlók figyelmét.

&endash; Amire elsôsorban érdemes a vásárlónak figyelnie, az a beltéri készülék márkája. E tekintetben széles a skála. Vannak, akik eleve igénylik a márkásabb készülékeket, amelyek szolgáltatásban és megbízhatóságban a legjobbak. Érdemes is mindenbôl a jobb minôséget, a csúcstechnikát venni, mert ami ma a legmodernebb készülék, az pár év múlva sem avul el. Természetesen ezt nem mindenki tudja megfizetni, ezért olcsóbb készülékeket is forgalmazunk. A minôséggel összefüggésben érdekli a vevôket a berendezés származása, illetve az, mennyire megbízható. A távol-keleten készült egyszerû és olcsó készülékeket is veszik, mert tudják róluk, hogy ugyan különleges dolgokat nem tudnak, de amire képesek, azt megbízhatóan produkálják és két év garanciát adunk rájuk. Vannak, akik használt berendezést keresnek. Ilyesmivel nem foglalkozunk, éppen a garancia hiánya miatt.

&endash; Ha a fogni kívánt adásokra gondolunk, melyek a leggyakoribb igények?

&endash; A mûholdvevôt keresô vásárlók igényei rendkívül összetettek. Vannak, akik egyedi elképzelésekkel jönnek be a boltba. Ezek a vevôk célirányosan keresnek, bizonyos adásokat akarnak nézni. Nagyon sok olyan érdeklôdô is van, aki nem magyar származású, de a munkája ide köti Magyarországra és anyanyelvû mûsorokat szeretne nézni. Ahogy az európai országokban általában, úgy nálunk is megoldható igényeik kielégítése. Vannak, akik nyelvtanuláshoz akarnak „mûholdas segítséget" szerezni. Az ilyen esetekben felhívjuk a vásárló figyelmét arra, melyik mûhold sugározza az igényelt nyelvû adásokat, ezek közül melyik hozzáférhetô olcsóbban és így tovább. Vannak, akik bizonyos mûsortípusok, filmcsatornák, zenei csatornák vagy ismeretterjesztô adások iránt érdeklôdnek. Akit viszont minden érdekel, nyitott minden irányban, annak forgatható parabolaantennát ajánlunk, amivel több mûhold programjait tudja nézni. Gyakoriak az olyan vevôk, akik több magyar nyelvû adást szeretnének nézni, azonban az AM-Mikrótól el vannak zárva. Másoknak elképzelésük sincsen, csak valamilyen parabolaantennát szeretnének. Az ilyen igények kielégítése hosszadalmasabb, mert rá kell vezetni a vevôt arra, mik a lehetôségek, meg kell várni, amíg ezek közül választ, felméri, mit enged meg a pénztárcája.

&endash; Elég gyorsan változik a mûsorsugárzó mûholdak száma, a róluk vehetô mûsorok összetétele &endash; adott esetben egy-egy népszerû csatorna elérhetôsége. Nem rettenti ez el a potenciális vevôket?

&endash; A vásárlók körében tapasztalható bizonyos várakozás is, mert már itt a digitális technika. Várják, hogy csökkenjen ennek ára, megteremtôdjön az ilyen csatornák hozzáférhetôsége. Emellett várakozásra készteti az embereket az is, hogy különbözô adások különbözô feltételekkel vehetôk, s ezzel kapcsolatban nem mindig tudják, mire számíthatnak. Magyarán arról van szó, hogy például egyes adások csak kódolt formában érhetôk el, ezekhez a hozzáférhetôség Magyarországon legálisan még nincs tisztázva. Bizonytalanná teszi a vevôkört, hogy e téren naponta tapasztalható változás. Egyik nap még az egyik mûholdról vehetô valamely adás, másnap átteszik egy másik mûholdra, ma még nézhetô egy alapkészülékkel, de két hét múlva már kódolják, és akkor másmilyen készülék kell hozzá. Digitálisan szabadon fogható adások mindig is lesznek, csak hogy nem mindig ugyanazok. Ezért az emberek bizalmatlanabbak és kivárnak egy kicsit.

&endash; Van-e lehetôség arra, hogy egy egyszerûbb készülékkel kezdje a mûholdas tévézést valaki, majd bôvítse a berendezését?

&endash; Megfelelôen kiválasztott alapszintet a vásárló idôvel tovább tud majd fejleszteni. Ha a megfelelô nagyságú alap megvan, ha a parabolatányér nagysága, a beltéri egység típusa és szolgáltatása lehetôvé teszi, akkor tovább bôvítheti, esetleg egy vezérlôegységgel forgathatja is az antennát. Vagy ha idôvel bôvíti a házát, ahol több készüléket szeretne használni, nemcsak egy beltéri egységet, akkor ahhoz megfelelô fejre van szüksége, hogy késôbb mindig egy-egy részegységgel tovább tudja bôvíteni. Itt kell megjegyeznem, hogy a beltéri egységek számát a használatban lévô tévékészülékek száma határozza meg.

&endash; Házilag felszerelhetô-e egy parabola antenna és a beltéri egység?

&endash; A megvásárolt készülékhez adunk egy magyar nyelvû leírást, ami részben segít üzembe állítani a mûholdvevôt. Ugyanakkor magát a szakmát nem lehet leírni egy ilyen rövid kis szövegben. Elvileg házilag is felszerelhetô egy szet, de ettôl óva intünk mindenkit, javasoljuk, hogy inkább szakemberhez forduljanak. Gyakori, hogy telefonon érdeklôdnek a vásárolni szándékozók. Nekik javasoljuk, hogy fáradjanak be az üzletbe, ahol a valóságban is láthatják, mik a lehetôségek, mik között válogathatnak. Nyolc-tíz fajta fej, ugyanennyi parabolaantenna és vagy huszonöt fajta beltéri egység a választék, ami mindig kapható nálunk. És ezek ráállíthatók egy vagy két vagy esetleg három mûholdra is forgatható berendezés esetén. Lehet digitális vételi lehetôséget is rendelni, úgyhogy végül is több ezer variáció jön ki, amit telefonon képtelenség megbeszélni, fôleg akkor, amikor az érdeklôdônek nincs célirányos elképzelése arról, mit is szeretne.

H. E.

honlap, tartalom, vissza, elôre