MacVáltó


Kipróbáltuk az iMac-et

Az évtized személyi számítógépe

Csak végletes megnyilvánulásokat hallottunk elôzetesen az Apple új, tömegfogyasztói piacra szánt számítógépével, az iMac-kel kapcsolatban. Az Apple bejelentése szerint a 233 megahertzes G3-as processzorral szerelt gép a sebességtesztek szerint gyorsabb a 400 megahertzes Pentium II-vel szerelt Compaq gépeknél is. Ezzel ellentétesen különbözô internetes orgánumok cikkeztek arról, hogy az ô tesztjeik szerint „csak" a hasonló órajelû Pentium II-esekkel azonos sebességre képes az iMac.

Nem tudjuk, mi az igazság, ellenben kipróbáltuk az iMac-et a maga valójában. Wintel mentes iroda lévén nem állítottuk ki egy versenyre Pentiumos számítógéppel, azonban egy 120 megahertzen ketyegô 9500-as Power Mac-kel összemértük a gyorsaságát. De errôl majd késôbb.

Az iMac már külsô megjelenésével, dizájnjával felkavarja az embert. Lehet szépnek, lehet rondának találni, de senki nem maradt közömbös iránta, aki csak meglátta. (Az elôbbi tábor döntô fölénnyel gyôzött...) Természetesen többen megkérdezték, jó-jó, de hol a gép?! Mindenki megszokta ugyanis, hogy a monitoron kívül még van egy torony vagy desktop jellegû nagy ház is, amiben maga a számítógép lakozik. Az iMac lelke viszont benne rejtôzik a 15 colos színes, sztereo hangsugárzókkal ellátott monitor házában.

A „monitor" erôs, enyhén áttetszô mûanyagból készült házban van, s e ház oldaláról nyílik egy kis ajtó, ahová a perifériákat lehet csatlakoztatni, így a billentyûzetet, egeret és társait. Ebben a gépben csak a legújabb szabvány szerinti USB busz csatlakozók vannak. Ennek egyelôre még csak a hátrányait lehet élvezni, hiszen kevés gyártó lépett már piacra az iMac-kel egyidejûleg. Néhány hónapos távlatban viszont már mindenképpen az USB busz lesz a nyerô, hiszen a PC-kel egységes csatlakozói felület révén olcsóbban lehet majd különbözô kiegészítôket kapcsolni a géphez. Olyan sok kiegészítô egyébként nem is kell az iMac-hez.

24-szeres CD meghajtó, 4 gigabájtos merevlemez, 32 megányi és 128 megára bôvíthetô memória, 2 megabájtos, 6 megára bôvíthetô video memória, 100 megabites Ethernet hálózati csatlakozó, beépített 56k-s modem és jónéhány hasznos felhasználói szoftver eleve részét képezi a végfelhasználói árnak. Csak kicsomagoljuk a dobozból és már akár szörfözhetünk is az Interneten (ha van valahol elôfizetésünk).

A gép 8.1-es Mac OS-szel kerül forgalomba, ha annak idején az volt a szólás, hogy a win95 = a mac os89-el, akkor valami hasonló igaz lehet eme operációs rendszer és a vakablakok legújabb nemzedékének viszonyára is. Egy mazochista PC felhasználó mindezt bizonyára másként látja, de nézzük akkor a sebességet is. Photoshop illetve Word programokba való belépés, valamint Photoshop mûveletek elvégzésére a fenti táblázat szerinti sebességkülönbségeket mértük. (Az egyenlô pályák és esélyek érdekében azonos memóriaértékre szabályoztuk be a programot mindkét gép esetében, és azonos mennyiségû plug-int helyeztünk el a képfeldolgozó program folderjében.)

A tesztekbôl az derül ki, hogy az iMac körülbelül kétszer gyorsabb a 9500-as Power Macnél &endash; körülbelül ennyi a különbség a két processzor órajele között is. Azaz nem igazán jön ki a G3-as processzor valódi sebessége, ennek vélhetôen a csak 66 megahertzes rendszerbusz, valamint a nem SCSI merevlemez lehet az oka. Így valószínûleg igazuk lehet azoknak, akik szerint az iMac nem veri meg a 400 megahertzes Pentium II-essel felszerelt gépeket. Viszont a hasonló órajelût minden bizonnyal 20-30 százalékkal lehagyja &endash; ahogyan teszi ezt a 604-es sorozatú PPC processzor is. Ami az alkalmazási lehetôségeket illeti, nemcsak otthoni multimédiára, grafikai alkalmazásokra lehetne használni az iMac-et. Ha majd be lehet szerezni USB buszra is köthetô jóval gyorsabb merevlemezt, plusz adatmentési célokra háttértárolókat, ez a kis gép akár 5-10 felhasználós kis irodák szervereként is ideális megoldássá válhat &endash; ráadásul ebben a mûfajban egészen kedvezô áron!

Minket egyébként teljesen meggyôzött az iMac: ezt a gépet meg kell szerezni! Egyedi, idôt álló dizájn, párosulva az Apple gépek hosszú évekre szóló megbízhatóságával, a legújabb technológiák alkalmazásával sokáig örömét lelheti benne nemcsak az otthoni, hanem az üzleti felhasználó is. Ami az árát illeti, itthon 370 ezer forint plusz áfa körül lesz az ára. Sok ez vagy kevés? Ha valaki márkás gépet akar venni, minimum 233 megahertzes Pentium II-es processzorral, 100 megabites hálózati kártyával, 24 szeres CD meghajtóval, 2 mega video memóriával és 4 gigás merevlemezzel, 56 k-s modemmel, billentyûzettel, egérrel, színhelyes 15 colos sztereo hangrendszeres monitorral, az ennél kevesebbôl a PC-k között sem nagyon ússza meg &endash; hacsak nem úszik be a harmadik dzsunkához balra...

Ami azt illeti, nem lehetünk egyedül a véleményünkkel. Az USÁ-ban augusztus 15-én kezdték el árusítani a gépet. Azon a héten a legtöbb kiskereskedô teljes készletét felvásárolták iMac-bôl. A ComputerWare Mac kiskereskedelmi hálózat felmérése szerint a vevôk 15 százaléka új számítógépes felhasználó volt, 13 százalékuk pedig korábbi Windows felhasználó! Az elsô napon egyébként ennél a cégnél az iMac eladások 75 százalékkal haladták meg a mindenkori legmagasabb értéket, és többet adtak el az új Apple gépbôl, mint desktop PC-kbôl egész július hónapban! Más kiskereskedelmi hálózatokban is az eladások a karácsonyi nagybevásárlási rohamot idézték fel az iMac piacra lépésével.

Meg tudjuk érteni azokat, akik rohamot indítottak a boltok ellen, hogy egy iMac-re tegyenek szert.

B. J.

elôre, vissza, tartalom, honlap


Megjelent a Photoshop 5.0

Nagyobb tudás és hardverigény

Már az 5.0-nál tart az Adobe a nemrég kibocsátott legújabb Photoshop programmal. A leglényegesebb újdonságok: a History paletta, amely lehetôvé teszi a több lépcsôs visszavonást (Undo); a beépített színkezelô rendszer (CMS), amely a munka során használt színek egységes megjelenését biztosítja; a direktszínek támogatása, valamint a munkát segítô új eszközök.

Az új verzió legnagyobb erôssége a több szintû visszavonási lehetôség (Undo). Ezt a Photoshop 5.0 a History paletta segítségével oldja meg. Így nemcsak egyenként lépkedhetünk vissza az elvégzett munkafázisokon, hanem a palettán megjelenô lista tetszôleges elemét kiválaszthatjuk és oda térhetünk vissza. Sôt, a palettán található csúszka segítségével folyamatosan nézhetjük végig az egyes lépéseket és választhatjuk ki a legjobbnak ítélt állapotot. Ezenkívül &endash; ahogyan a 4.0-s változatban a szûrôkkel tehettük &endash; itt az idôben különbözô verziók között kapcsolatot is teremthetünk és egymásba moshatjuk ôket.

A másik jelentôs újdonság a megújult szöveg eszköz, és szorosan hozzákapcsolódva a szöveg réteg (type layer). Ennek segítségével a képre írt szöveget külön rétegen tárolhatjuk és utólag is bármikor tetszés szerint módosíthatjuk, akárcsak egy szövegszerkesztôben. Természetesen a szöveg stílusát (fokozat, betûtípus és a többi) karakterenként változtathatjuk, ha kell. A harmadik lényeges újdonság a színkezelés megújulása a Photoshopon belül. Színkezelése eddig is kiváló volt, hiszen szinte minden célra be lehetett állítani a színbontási táblázatokat és külön lehetett kalibrálni a monitort a munkához. Az új verzió ennél is többet nyújt: a már szabványként elfogadott ICC eszközjellemzôk segítségével kezeli a különbözô színtérrel rendelkezô berendezéseket és így ér el minél nagyobb színhûséget. A Photoshop ennél többet is kínál: készíthetünk saját eszközjellemzô állományokat és tudja kezelni a HP és a Microsoft közös javaslatára megjelenô sRGB színterû eszközöket is.

A színkezeléshez tartozik egy másik régen várt újdonság is: a direkt színek kezelése. Mostantól a megszokott négy csatorna (CMYK) mellett tetszôleges számú direkt-szín csatornát is használhatunk. A színkezeléshez tartozik tematikailag a 48 és 64 bites képek kezelése is. Ezek a csatornánként 16 bitet tartalmazó RGB, illetve CMYK képek. A 16 bites csatornák jobb színminôséget és tágabb változtatási lehetôséget biztosítanak. Az elôzô verzióhoz képest több színkorrekciós parancs támogatja ezt a módot.

Az újdonságok negyedik fô vonulata az automatizálás. Már a 4.0-s változatban is élvezhettük a Mûveletek (Actions) palettát, amellyel a munkafolyamatokat automatizálhattuk, illetve köteg (batch) feladatokat hajtathattunk végre a Photoshoppal. Most ezek a funkciók is tovább bôvültek. Egyrészt az Actions palettán már szinte minden mozzanatot rögzíthetünk, így a szabadkézi eszközök mozgását is, másrészt pedig megjelentek az automatizálást segítô plug-inek. Ezek, akárcsak a Photoshop jól ismert szûrôi a program nyílt architektúráját használják ki. Így bárki fejleszthet ilyen plug-int Photoshop alá. Ezek &endash; a filterekkel ellentétben &endash; nem közvetlenül a képre hatnak, hanem a Photoshop már meglévô funkcióit automatizálják. Így különbözô bonyolult, összetett feladatokat lehet egy-egy parancsba összesûríteni. Ezzel lehet „varázslót" is gyártani a Photoshophoz, ami képes arra, hogy egy tetszôleges munkafolyamaton lépésenként kísérje végig a felhasználót. A szoftvercsomag eleve tartalmaz néhány ilyen automatizáló plug-int, de az Adobe reményei szerint a külsô fejlesztôk ezeket is hamarosan gyártani kezdik.

Találunk néhány különleges hatást megvalósító csemegét is. Az egyik az egyetlen új filter, a 3D Transform, amely a kép elemeit három dimenzióban engedi mozgatni.

A réteg effektek átmenetet képeznek a munkát könnyítô és a különleges hatást megvalósító eszközök között. Segítségükkel ugyanis olyan, már-már „hagyományosnak" számító effektusok valósíthatók meg, mint a vetett árnyék, a domborhatás vagy a fényudvar. Természetesen ezek külön-külön vagy együtt is alkalmazhatók és számtalan beállítási lehetôséggel lehet mindegyiket saját ízlésünk szerint alakítani. Amiben ezek segítik a munkánkat, az a tetszôleges utólagos változtatás &endash; bármikor visszatérhetünk a réteg effekthez és módosíthatjuk a beállításokat vagy éppen ki-be kapcsolhatjuk ôket. Természetesen ha a rétegen magán változtatunk valamit, az effekt azonnal követi a változást. Nagy elônye továbbá, hogy &endash; szemben a filterekkel &endash; a réteg effektek szöveg rétegekre is alkalmazhatók könnyen és gyorsan.

Számos kényelmes apróság is helyet kapott az 5.0-s verzióban. Ilyen például a mérôeszköz, amit az eszközpalettán találunk és távolságok, valamint szögek mérésére használható a képen. Az Illustratorból került át a szabadkézi toll, amivel szabadkézzel rajzolhatunk Bézier görbéket. Ez különösen a nyomásérzékeny rajztáblával dolgozók számára lesz majd jól használható segítség. A tollak között található újdonság a mágneses toll is. Ez és a hasonló elven mûködô mágneses lasszó a képi elemek pontosabb körülrajzolását segítik. Ugyanolyan szabadkézi eszközök, mint nem mágneses társaik, de itt rajzolás közben a program érzékeli a képen található színkontrasztokat &emdash; az alakzatok széleit &emdash;, és pontosan ezekre igazítja a szabadkézzel nagyjából megrajzolt vonalat.

A programnak nemcsak a verziószáma, a hardverigénye is megnôtt. A Photoshop 5.0 csak Intel Pentium, illetve PowerMacintosh hardveren fut, Windows környezetben csak 32 bites operációs rendszer alatt (Win95, NT). Minimum helykövetelménye 32MB RAM és 60 MB hely a winchesteren, de az Adobe javaslata legalább 64MB RAM és minél nagyobb merevlemez. Ez utóbbira szükségünk is lesz, ha a többszintû visszavonást ki akarjuk használni.

Jakab Zsolt

elôre, vissza, tartalom, honlap