Céghírek


Újabb magyar szoftverfejlesztôi sikerek

Megújuló termékkínálat

Az elsô szoftveralapú Internet- és intranetellenôrzési rendszert dobta piacra a LanOptics. Az új rendszer központosítottan oldja meg a kétféle hálózat ellenôrzését és kezelését. A cég hazai disztribútora a Synergon, amelynek hálózati eszközöket értékesítô Networking üzletága foglalkozik a LanOptics termékeivel is.

Készül a Novell internetes biztonsági felügyeleti megoldása, a BorderManager Enterprise Edition 3. A cég NDS hálózatfelügyeleti rendszerével együtt használva a BorderManager lehetôvé teszi, hogy a felhasználók egyetlen pontról bejelentkezve érjék el az összes hálózati szolgáltatást, legyenek akár otthon, vagy bárhol távol a fizikai hálózattól, amelyre rá akarnak kapcsolódni.

A kajak-kenu világbajnokság lebonyolítása technikai hátterének jelentôs részét az esemény hivatalos szponzoraként is szereplô 3Com biztosította. Egyebek mellett az eredményjelzô és a sajtót is kiszolgáló kommunikációs rendszer tartalmazta a cég berendezéseit. A 3Com nemrég tette közzé elmúlt negyedévi pénzügyi jelentését is, miszerint árbevétele 1,406 milliárd, nyeresége 93,7 millió dollárra nôtt.

Az elektronikus kereskedelmet segítô, Internet-alapú rendszert fejlesztett ki a Scala. Az integrált vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó cég új terméke alaprendszerbôl és modulokból áll. Utóbbiak közül a megrendelésfogadó és a megrendelésfigyelô készült el. A rendszer mûködik akkor is, ha az alkalmazó vállalkozás egyébként nem a Scala vállalatirányítási megoldásait használja.

Tíz nappal a tervezett idôpont elôtt szállítja ki viszonteladóihoz a NetWare 5-ös verzióját a Novell. Az új szoftver a fejlesztôk elképzelése szerint csökkenti a hálózatfenntartás költségeit, mégpedig azzal, hogy lehetôvé teszi a hálózati funkciók központosított menedzselését. A kis, közepes és nagy cégeknek egyaránt ajánlott program kísérleti verzióját 350 ezer üzleti szervezetnél tesztelték. A Novellel kapcsolatos hír, hogy a cég együttmûködést hoz létre a Network Associates-szel a hálózati vírusvédelem javítása érdekében. A partnerek együtt fogják szállítani a Novell NetWare 4.2-es kisvállalati hálózati szoftverét a Network Associates vírusvédelmi megodlásaival.

A Symantec antivírus termékével váltja fel a sajátját az IBM. Eddig már 1500 vállalat kötelezte el magát e mellett a csere mellett, de a folyamat végeredményeként az IBM teljes hálózatán világszerte a Symantec irtja majd a vírusokat. A cég tervei szerint még idén felfrissíti az OS/2-es platformon futó termékét. A Symantec azt is bejelentette, hogy megvásárolta az Intel antivírus üzletágát, valamint a Systems Management technológiáját.

Új nagyvállalati szervert, munkaállomásokat, valamint nagyteljesítményû processzort jelentett be az IBM. Az RS/6000-es sorozatban az egyik újdonság az új Power3 chip, mely 8 RISC mikroprocesszor teljesítményét integrálja egyetlen központi egységbe. A chip nyolc végrehajtási egységgel rendelkezik, 6,4 gigabyte/másodperces adatátviteli sebességû memória alrendszer támogatásával. Ezáltal a Power3 az IBM szerint felülmúlja a versenytársak 2-3-szoros órajelsebességû processzorait is teljesítményben, és másodpercenként több mint 2 milliárd mûveletet képes végrehajtani.

A Compaq Computers kisebbségi kétszámjegyû részesedést vásárolt a CompuWorx nevû hazai szoftverfejlesztô cégben. A CompuWorx elsôsorban mikroprocesszoros chipkártya alkalmazásokkal foglalkozik, idei árbevétele várhatóan eléri az 500 millió forintot. Ôk szállítják többek között a Mol Rt. számára a törzsvásárlói kártyarendszert, az új felsôoktatási chipkártya alapú diákigazolványokat. Termékeit a kártyagyártó Gemplus, valamint a Microsoft is a legjobb alkalmazás díjjal ismerte el. A Compaq a tulajdonszerzéssel jelentôs új üzleteket vár a rendszerintegrációs, valamint a hardverpiacokon is.

Megújítja hordozható gépeinek kínálatát az IBM is. A Compaq múlt havi bejelentése után a kék óriás is bemutatta legújabb ThinkPad modelljeit, amelyek mindegyikében már szériatartozék például az USB busz. Emellett az új gépek mindegyike már mobil Pentium II-es processzorokkal szerelt, nagy teljesítményt nyújt, és Win 98, Win 95, valamint NT operációs rendszerekkel, valamint számos egyéb alkalmazással elôre telepítetten kapható. Természetesen a felhasználó dönthet úgy is, hogy az operációs rendszert OS2/Warpra cseréli a gépeken.

Menedzserkalkulátorokba való megoldást jelentett be az Intel StrongARM néven. Ez az új SA-1101 kisérô chipet és az SA-1100-as processzort kombinálja, a gyártó szerint javítva a gépek hatékonyságát. Több „handheld" PC gyártó, köztük a HP már bejelentette a processzor felhasználását termékeiben.

Okos letöltômegoldást jelentett be a Netscape. A szoftverkiegészítô lehetôvé teszi a felhasználónak, hogy a letöltés idején kontrollálja a folyamatot, valamint hogy akkor is folytassa egy szoftver gépére hívását, ha valamilyen okból korábban megszakadt a folyamat.

A Microsoft bemutatta a FrontPage 2000-et, azt az immár ötödik változatban megjelenô programot, amelynek segítségével laikusok is készíthetnek web-oldalakat.A Windows NT Service Pack 4-es várhatóan decemberben jelenik meg. A Microsoft SQL 7.0-ás új ár/teljesítmény rekordot állított fel, 21,71 dollár/tranzakciós értékkel.

Új 21 inches monitorral lép a piacra a Compaq, az üzleti felhasználók piacát célozva meg. A monitort elsôsorban nagyteljesítményû munkaállomásokhoz ajánlják, de akár Macintosh gépekhez is hozzáköthetôek. A képernyô ára is kedvezô, alig haladja meg az 1000 dollárt.

Októben elején kerültek piacra az elsô 450 megahertzes Intel Xeon processzorokkal felszerelt munkaállomások, mégpedig a legnagyobb gyártók gépeiben. Pillanatnyilag ezek lesznek a legnagyobb teljesítményt nyújtó, Intel processzorokkal szerelt PC-k.

Negyven lap/perces sebességre képes a Xerox új hálózati fekete-fehér lézernyomtatója. Ezzel egy idôben egy 17 lap/perces nyomtatót is piacra dobtak, a gyártó szándékai szerint a versenytársak termékeihez képest érezhetôen alacsonyabb áron.

Megkezdte mûködését az Asbis Magyarország Kft., amely az Intel hivatalos disztribútoraként az Intel processzorok, alaplapok, kártyák, alkatrészek forgalmazása mellett más neves gyártók termékeivel is kiszolgálja a számítástechnikai kiskereskedôket. A cég várakozásai szerint már az év végéig több százmillió forintos forgalmat bonyolítanak le minôségi termékekbôl.

honlap, tartalom, vissza, elôre