AZ APPLE BEMUTATTA a Final Cut Pro 4 szoftvert A frissítés több, mint 300 új szolgáltatást kínál köztük új valós idejû különleges hatásokat, új tömörítôket és teljes, csatornánként 32 bites lebegôpontos számítási opciót.

PIACRA KERÜLT AZ Apple Remote Desktop szoftver legújabb, 1.2 verziója, amely új lehetôséget kínál a nagyobb Mac gépparkok távirányítására, üzemeltetésére és karbantartására. A szoftver használatával a hálózat üzemeltetôje távolról, a hálózaton keresztül telepíthet szoftvereket és készíthet felméréseket a géppark állapotáról, illetve segíthet az egyes felhasználóknak. Tanárok felügyelhetik a diákok munkáját, illetve szükség szerint a segítséget nyújthatnak, átvéve a diák számítógépének irányítását.

AZ NAB SZAKKIÁLLÍTÁSON vehette elôször szemügyre a nagyközönség az Apple új DVD Studio Pro 2 szoftverét, amelyet a cég közleménye szerint innovatív szolgáltatásokkal és újratervezett felhasználói felülettel egészítettek ki. A teljesen személyre szabható minták, a teljesen új menüszerkesztô modul, az idôvonal-alapú sávszerkesztés lehetôsége és a szoftveres MPEG­2 tömörítô teszi jó választássá a DVD Studio Pro 2 szoftvert minden Final Cut Pro-felhasználó és általában mindenki számára, aki professzionális kiállítású DVD-videó lemezeket szeretne készíteni ­ áll az Apple közleményében.

AZ ADOBE BEJELENTETTE az Acrobat 6.0 termékcsaládot. Ebben három új Acrobat termék épít az Adobe PDF elterjedtségére, megcélozva a legfontosabb fogyasztói szegmenseket és támogatva az Adobe nagyvállalati kezdeményezését. Az új termékkel a felhasználók, munkacsoportok és üzleti szakemberek elôállíthatják, megoszthatják, korrigálhatják és archiválhatják a dokumentumkezelés szabványának számító PDF formátumú fájlokat.

A DTAC ÉS A NOKIA és a Nokia Thaiföldön elsô ízben és világszerte is az elsôk között lebonyolított sikeres EDGE-hívásról számolt be. A laboratóriumi körülmények között a Nokia kereskedelmi berendezéseivel lebonyolított EDGE hívás a DTAC (Total Acces Communciation) EDGE-tesztelési folyamatának elsô fázisát jelenti. Az EDGE technológia segítségével a mobilszolgáltatók jobb minôségû, nagy sebességû adat-, hang-, audio-, video- és szövegátvitelt együttesen biztosító hálózati szolgáltatásokat kínálhatnak ügyfeleiknek.

AZ IBM ÉS A CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) bejelentette, hogy az IBM csatlakozik a CERN adatgrid technológiák fejlesztésével foglalkozó kutatóhelyéhez (Openlab for DataGrid Applications) egy gridalapú számítástechnikára épülô, nagy teljesítményû adatkezelô rendszer megalkotásában. Az IBM storage virtualizációs és fájlmenedzsment technológiája kulcsszerepet kap ebben az együttmûködésben, melynek célja, hogy egy a jelenlegieknél lényegesen nagyobb adatfájlrendszer létrehozásával segítséget nyújtson a részecskefizikai kutatóintézet tudósainak az anyag és a világegyetem természetére vonatkozó alapvetô kérdések megválaszolásában.

A CISCO INTELLIGENS hálózati funkciókat és nagy teljesítményû interfészeket mutatott be Cisco Catalyst 6500 sorozatú, többrétegû (multilayer) kapcsolóihoz. Az elsôsorban vállalati és nagyvárosi szolgáltatók számára ajánlott architektúrára épülô technológia új generációja nagy teljesítményû két- és négyportos, 10 Gigabit Ethernet-modulokból, valamint két 48 portos 10/100/1000 Ethernet-modulból áll. A vállalat ezzel egy idôben bemutatta a Cisco Catalyst 6500 16 portos Gigabit Ethernet modult is adatközponti rendszerekhez.

A HTE (Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület) Dr. Dibuz Saroltának, az Ericsson Magyarország kutatási igazgatójának ítélte a Puskás Tivadar-díjat. Az elismeréssel Dibuz Sarolta évtizedes, a telekommunikáció és információs technológia fejlesztésében végzett kiemelkedô tevékenységét díjazták.

MAGYARORSZÁG CSATLAKOZIK az Európai ûrügynökség (ESA) Európai Együttmûködô Államok programjához (PECS). Hazánknak 1991 óta volt általános együttmûködési megállapodása az ESA-val. 1998 óta részt vettünk az ESA PRODEX programjában. Mindkét lépést, akárcsak a mostanit Magyarország elsôként tette meg a régióból.

PARTNERI SZERZÔDÉST KÖTÖTT a Montana Rt. az Oracle Hungary Rt.-vel. Az együttmûködésnek köszönhetôen a jövôben a Montana közvetlenül tudja forgalmazni Oracle adatbáziskezelô, ERP- és egyéb szoftveres megoldásait. A Montana emellett az Oracle közbeszerzési partnerévé is vált.

SZÁZHÚSZMILLIÓ DOLLÁRÉRT felvásárolta a Network Associates a betörésvédelmi technológiát fejlesztô Entercept Security Technologiest. A végleges megállapodás aláírásával a Network Associates proaktív betörésvédelmi technológiát integrált portfoliójába, amely a potenciális támadásokat még a károkozás elôtt megállítja.

A PANASONIC MULTIFUNKCIÓS LF-D521E MultiWriter DVD-írója CD-R és CD-RW lemezeket is ír, amellett, hogy a DVD-RAM formátum használatát is támogatja. A termék egyaránt alkalmas videózásra, házimozi-alkalmazásokra és adattárolási célokra.

AZ EPSON ÁPRILISBAN lép piacra új EMP-8300 készülékével, amely 5200 ANSI-lumenes teljesítményével a legnagyobb fényerejû kivetítônek számít az EPSON eddigi fejlesztései között. Az egy helyben történô használatra szánt XGA-kivetítô számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek alkalmassá teszik a professzionális felhasználásra.

AZ RSA SECURITY, az egyik legmegbízhatóbb e-biztonságot kínáló foglalkozó cég a DNS Hungária Kft.-t választotta elsô disztribútorául Magyarországon. A DNS Hungária az RSA Security termékeit és szolgáltatásait szállítja olyan magyar viszonteladóknak, melyek azt hálózatok kiépítéséhez használják.

ELKÉSZÜLT A TÍZMILLIOMODIK Magyarországon gyártott Samsung televízió. A dél-koreai nagyvállalat tizennégy év alatt közel 23 milliárd forintot ruházott be a Samsung Magyarországon. Az 1200 alkalmazottat foglalkoztató jászfényszarui Samsung-gyár jelenleg Európa legnagyobb téávékészülék gyára, a Samsung Magyarországon mind részesedésben, mind darabszámban piacvezetô a a televíziók piacán.

AZ ESMA KFT. 16 SZÁZLÉKOS részesedést vásárolt a 4SMARTS Kft.-ben, így abban meghatározó tulajdonosi szerepet tölt be a továbbiakban. A 4SMARTS Kf1999 óta üzemelteti az online munkaerô-toborzással és -kiválasztással foglalkozó www.job4smarts.hu internetes portált.

A FORNAX RT. NYERTE EL a 2003 Global Excellence in Workflow pályázat ezüstdíját a Matávnál mûködô munkafolyamat-irányító (WFMS) rendszerével.

****

ÖSSZEFOGÁS AZ ÜGYFÉLKAPCSOLATI SZAKMA MEGTEREMTÉSÉÉRT

Ügyfélszolgálati képzés indul hét középiskolában

Több mint 110 ezren dolgoznak ma Magyarországon ügyfélszolgálati munkakörben; közülük körülbelül 10 ezren telefonos (call center) és 100 ezernél is többen személyes ügyfélszolgálaton. A növekvô munkaerôpiaci igények és elvárások miatt szakemberek, hazai nagyvállalatok - a Westel Mobil Távközlési Rt., az OTP Bank Rt., a Pannon GSM Távközlési Rt. és a Marketlink Kft. -, valamint nagy szakképzési hagyománnyal rendelkezô oktatási intézmények fogtak össze az ügyfélkapcsolati szakma iskolarendszerû képzési feltételeinek megteremtése érdekében. Ennek köszönhetôen várhatóan júniustól már be lehet iratkozni a szeptemberben induló, államilag elismert "integrált ügyfélkapcsolatok (call center) asszisztens" és "ügyfélszolgálati asszisztens" képzésekre. Április 9-én az új szakma képviselôi Együtt a minôségi ügyfélkapcsolatokért címmel Budapesten tartották elsô szakképzési konferenciájukat.
A hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint évrôl évre dinamikusan növekszik az ügyfélszolgálatokon dolgozók száma és a foglalkoztatottakon belüli arány megközelítheti majd a Nagy-Britanniában mért másfél százalékot, a jelenlegi érték háromszorosát.
Tavaly nyáron az említett cégek és az ügyfélszolgálati képzés iránt elkötelezett szakemberek létrehozták a program szellemi központjának számító Humán Erôforrás Szakképzést Támogató Közhasznú Alapítványt. Az akkor indult kezdeményezés eredményeként elkészült a középfokú nappali tagozatos képzés szakmai és vizsgakövetelmény-rendszere, amely egy 10 éves képzési koncepció elsô lépése. További jelentôs lépés, hogy az induló kétfajta középfokú képzés bekerült az Országos Képzési Jegyzékbe. Jelenleg is folyik az ügyfélkapcsolati szakma központi programjának kidolgozása és elkészült az iskolák technikai, tárgyi és személyi feltételeinek felmérése. Hét oktatási intézményben ­ a Budapest XII. kerületi Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközépiskolában, a gyôri Baross Gábor Közgazdasági Szakközépiskolában, a Budapest XVII. kerületi Békésy György Posta- és Távközlésforgalmi Szakközépiskolában, a Budapest XIV. kerületi Berzeviczy Gergely Közgazdasági és Külkereskedelmi Szakközépiskolában, a debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági és Postaforgalmi Szakközépiskolában, a pécsi Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskolában és a szegedi Vasvári Pál Közgazdasági Szakközépiskolában ­ elôreláthatólag szeptemberben induló képzés gyakorlatorientált oktatást biztosít, a résztvevôk részben vállalati környezetben juthatnak megfelelô elméleti és gyakorlati ismeretekhez és egy év múlva a szakképesítést igazoló oklevélhez. Az ügyfélkapcsolati oktatásról számos hasznos információ olvasható a www.hea.hu internetes oldalon.