Céghírek


Röviden

Az év informatikai menedzsere

BILL GATES, a Microsoft vezére a davosi világgazdasági fórumon tartott beszédében a PC-eladások további növekedésére hívta fel a jelenlévôk figyelmét. A csökkenô árak mellett Európában gyorsabban, 20 százalékkal nôtt a személyi számítógépek értékesítésének üteme, mint az Egyesült Államokban.

AZ ARMADA NOTESZGÉPEKET az Intel legújabb, 333 megahertzes és 366 megahertzes Mobile Pentium II processzorával látja el a Compaq. A termék nagyobb merevlemezes tárolót, hosszabb élettarttamú akkumulátort és modemet is kap.

AZ MNB VALÓS IDEJÛ elszámolási rendszere, a VIBER éles indulásának határideje 1999. szeptember 3. A rendszert a KFKI ISYS szállítja.

EDDIGI LEGJOBB MÁSODIK negyedévét zárta folyó üzleti évében decemberben a Sun Microsystems. Az árbevétel 14 százalékkal, a nyereség 22 százalékkal haladta meg az elôzô év hasonló adatát.

TELJES ORSZÁGOS LEFEDETTSÉGRE törekszik az idei évben a cég adatai szerint a hazai Internet-szolgáltatási piac 25 százalékát birtokló DataNet. A fejlesztést a vállalatot tavaly szeptember óta tulajdonló GTS GTSNet gerinchálózatára alapozva akarják megvalósítani. Az anyacég az idei év második felétôl globális földi adatátviteli hálózattal fog rendelkezni.

NAGY SEBESSÉGÛ ADATÁTVITELI megoldást próbált ki a svéd Telia mobilszolgáltató. A GSM-rendszerben mûködô technológiát az Ericsson fejlesztette ki, neve High Speed Circuit Switched Data, HSCSD.

AZ ÉV INFORMATIKAI MENEDZSERE &endash; 1998 oklevelet a multinacionális vállalkozások kategóriában Stewart Ryan Oldroyd, az Oracle Hungary Kft. vezetôje, a nagyvállalkozások kategóriában dr. Reszler Ákos, a Recognita Rt. vezérigazgatója, a kis- és középvállalkozók kategóriában dr. Kürti Sándor, a Kürt Rt. elnöke vehette át.

CCX CALL CENTER MEGOLDÁSSAL bôvíti meglévô Alcatel 4400-as alközpontját a Matáv. Ennek menedzsment modulja valós idejû felügyeleti funkcó ellátására is képes, statisztikákat készít grafikus formában. A modul bármilyen Windows alapú PC-n futtatható.

AUSZTRIA VEZETÔ GSM-cége, a Mobilkom a Motorolával kötött szerzôdést kétéves hálózatfejlesztési programja végrehajtására. A Motorola a GSM-hálózat infrastrukturális berendezéseit szállítja, a szerzôdés értékét nem hozták nyilvánosságra.

INDIAI CÉGGEL hozott létre közös vállalatot a Scala. Az új vállalkozás feladata szoftverfejlesztés lesz, amelyet leginkább az indiai partner, a Sonata Software Ltd. központjában végez majd 100 európai és indiai szakember.

KANADAI BERENDEZÉSEKET VESZ az Antenna Hungária országos digitális mikrohullámú gerinchálózatának fejlesztésére, a felhordó hálózat kiépítéséhez. A szerzôdés értéke 1,3 milliárd forint.

NEXT GENERATION típusú hálózati megoldás szállítására kötött szerzôdést a British Telecom (BT) az Ericssonnal. A rendszer feladata, hogy hatékonyan integrálja az AXE, az ATM és az IP technológiát a BT helyközi hálózatában Nagy-Britanniában.

MEGVÁSÁROLTA a brit posta (The Post Office) Európa egyik legnagyobb csomagszállító hálózatának németországi vállalatát, a German Parcelt. A csoport magyar tagja, a General Parcel Hungary ez utóbbi cég tulajdona, így a hazai cég mûködési feltételei is javulnak.

EGYESÜLT a Wavetek Corporation és a Wandel and Goltermann Management Holding GmbH. Ezután a világ második legnagyobb távközlési adatátviteli mérômûszereket gyártó cégének hazai képviselete is Wavetek Wandel and Goltermann néven jelenik meg a piacon.

TÖBB MINT EGYHARMADÁVAL növelte tavaly forgalmát a Lias-Networx Hálózatintegrációs Kft. Az 1997-es 1,8 milliárd forint bevétel 3 milliárdra emelkedett, miközben a cég megszerezte az ISO 9001-es minôségi tanusítványt.

KIÉPÜLT A NOVACOM gerince: a cég befejezte budapesti optikai gerinchálózatának kiépítését. A rendszer jelenleg tesztüzemben van. Az országos hálózat teljes kiépülése esetén a mai magyar távközlési piac összforgalmának többszörösét kínálja kapacitásban. A hálózathoz a kapcsolási és átviteli eszközöket a kanadai Nortel Networks gyártotta és a Kapsch Telecom szállította a Nortel hazai képviseletével együttmûködve.

100000-IK ÜGYFELÉT köszöntötte lapzártánkkor a Monor Telefon Társaság, mely egyúttal fennállásának 5. évfordulóját is ünnepelte. A cég hatékonyságban is élenjáró, 1 dolgozóra 370 üzemeltetett vonal jut &endash; ez körülbelül kétszerese a Matáv hasonló mutatójának.

honlap, tartalom

***

Megérkezett a technikai disztribútor

Az információtechnológiai ipar egyik legrégebben alapított és legnagyobb disztribútora, az AVNET Magyarországon is megkezdte tevékenységét. Az anyavállalatot 1953-ban alapították, tavalyi forgalma megközelítette a 6 milliárd dollárt, és tagja a Fortune magazin a világ 500 legnagyobb vállalatát rangsoroló listájának. Hazai képviseletük az AVNET/Hall-Mark névre hallgat, s terveik között szerepel a „technikai disztribútor" máshol már sikeres modelljének meghonosítása Magyarországon. Tevékenységüket kezdetben az IBM üzleti partnereként az AS/400-as és RS/6000-es középkategóriájú számítógépek disztribúciójával, értékesítési és logisztikai támogatásával indítják. Ez a tevékenység ugyanakkor magába foglalja a marketing szolgáltatásokat, a technikai tanácsadást és a testreszabott finanszírozási lehetôségeket is a rendszerintegrátorok, szoftverházak és hardverforgalmazók részére.

Az IBM-mel való kapcsolatuk hagyományosan jó és régi, amit itthon az is jelez, hogy az AVNET/Hall-Mark hazai képviseletének kereskedelmi igazgatója Rabe Ágnes lett, aki korábban az AS/400-as területért felelt az IBM-nél. A cég közép- és kelet-európai kereskedelmi igazgatója Kurel János.

Az AVNET/Hall-Mark ugyanakkor nemcsak az IBM-mel, hanem más neves gyártókkal is partnerkapcsolatra kíván lépni. Terveik szerint a Hewlett-Packard, valamint a Compaq/Digital szervereinek, nagyteljesítményû számítógépeinek forgalmazásába is bekapcsolódnak majd.

honlap, tartalom