Mobil kommunikáció

 

10 éve alapították a Westelt

Videotelefon és más fejlesztések

 

Szinte minden napra esik egy-egy új bejelentés a hazai mobilpiacon valamelyik GSM szolgáltatótól az éles piaci verseny hatására. Összeállításunk a Westel elmúlt hetekbeli "termését" mutatja be.
A hazai mobilpiac legnagyobb ügyfélkörrel rendelkezô szolgáltatója október közepétôl kedvezôbb GPRS elérési lehetôséget kínál ügyfeleinek ahhoz, hogy WAP szolgáltatásokat vehessenek igénybe. A WAP Start csomagot október közepétôl a cég minden, arra alkalmas készüléket vásárló ügyfelének automatikusan bekapcsolja. A szolgáltatás aktiválása a számlás ügyfeleknek vásárláskor, Domino készülékcsomag vásárlóknak az elsô híváskor történik.
A WAP Start szolgáltatás havi- és napidíjmentes, kizárólag forgalomfüggô díjazással mûködik. Tarifája egységes, az elôfizetéses és Domino kártyás ügyfelek is bruttó 13 forintot fizetnek minden 10 kbyte információmennyiség után, napszaktól függetlenül. A megoldás minden GPRS képes készülék tulajdonosa számára alapelérésként kínálja a gyors adatátvitelt. A megoldás elônye, hogy az ügyfelek kizárólag a letöltött adatmennyiség alapján fizetnek, azaz a letöltött oldal olvasása közben már nincs további költség (mint a percalapú hozzáférésnél) és eközben bejövô hívások is fogadhatóak.

MAILMONDÓ UTÁN SMSMONDÓ
Újabb, magyar fejlesztésû szoftverrel szélesíti szolgáltatásválasztékát a Westel. A korábban kifejlesztett Mailmondó szolgáltatás sikerén felbuzdulva, és annak tapasztalatait is felhasználva több cég együttmûködésével született meg az a szolgáltatás, amelyet egyelôre csak a Westel ügyfelei vehetnek igénybe. A BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke, a M.I.T. Systems, a Nokia és a Westel szakembereinek együttmûködésével a Symbian operációs rendszerû telefonokkal SMS-ek felolvasására képes szoftvert vehetnek igénybe a szolgáltató ügyfelei. Az alkalmazás mindössze 1,4 MB memóriaigényû, automatikusan kezeli a beérkezô SMS üzeneteket, a telefon címtárát és alkalmazkodik a felhasználó által kiválasztott üzemmódhoz is. A szoftver egy átlagos, 60-80 karakteres SMS-t mindössze 3-4 másodperc alatt beszéddé alakít. A fogadott üzenet felolvasása során megadható, hogy az üzenetet, vagy annak részeit, a kapcsolódó adatokat (feladó, küldés idôpontja stb.) milyen sebességgel és hangerôvel, hányszor játssza le.
A program használatához mindössze regisztráció szükséges, a társaság ügyfelei díjmentesen tölthetik fel készülékükre a szoftvert. Jelenleg a Nokia 3650 és 7650-es készülékek tudják kihasználni a szolgáltatást, de a késôbbiekben a Siemens SX1, a Sony Ericsson P800 és P900, a Nokia 9210-es telefonjaival, valamint a Symbian operációs rendszerû mobiltelefonokkal is használható lesz.
Mint azt a programot bemutató tájékoztatón megtudtuk, körülbelül 60 ember egyévi fejlesztômunkája hozta létre a szolgáltatást. Bár sokan ígértek már hasonló megoldást, az elsô, valóban mûködô ilyen szoftvert a Westel és partnerei dobták piacra kereskedelmi forgalomban is elérhetôen. A fejlesztôk természetesen szeretnék idôvel a terméket a nemzetközi piacon is értékesíteni, a hazai piacra a Westel egyéves kizárólagosságot kapott.
A nemzetközi értékesítésben segíthet, hogy a megoldást egyrészt az ITU által szervezett World Telecom 2003-as kiállításon is bemutatták, valamint a Nokia évente rendezendô mobilinternet konferenciáján is a szakmai közönség elé tárják.
A program használatakor természetesen arra tekintettel kell lenni, hogy az az ékezet nélkül érkezô üzeneteket ékezet nélkül olvassa fel. A megoldás könnyebséget, elônyt jelent minden olyan helyzetben, amikor a nyomógombok használata, vagy a kijelzô olvasása nem megoldható vagy éppen nem biztonságos. Nagy szolgálatot tehet a program például a vakoknak is, így számukra is könynyebb az információs társadalom vívmányainak használata.

FÓKUSZBAN AZ M-COMMERCE
Tavasszal már bemutattuk (lapunk II. számának 18. oldalán) a Westel mobiltelefonos vásárlási szolgáltatását. Ennek lényege, hogy a cég ügyfelei készülékükön keresztül vásárolhatnak meg különbözô termékeket és szolgáltatásokat, illetve mobiltelefonon használható alkalmazásokat. Mi konkrétan mozijegy vásárlásával próbáltuk ki a szolgáltatást, amely kifogástalanul mûködött. Az M-commerce szolgáltatások igénybevételéhez a cég elôfizetôinek egy ötjegyû elôfizetôi jelszóra van szüksége, és annak birtokában egy vásárlási kód megrendelésére. A számlás ügyfelek egy bizonyos havi limit erejéig automatikusan vásárolhatnak és utólag, havi számlán fizethetnek. A limiten felül, illetve a Domino ügyfelek egy külön M-com egyenlegrôl vásárolhatnak, amelyet elôre kell feltölteni.
A szolgáltatás bevezetése óta több tízezer ügyfél rendelt vásárlási kódot, és több százezres nagyságrendben töltenek fel M-com egyenleget. A vásárlást kiszolgáló IT háttérrendszer havonta már a százezret elérô tranzakciót kezel biztonságosan. Mint azt a cég illetékeseitôl megtudtuk, a mobiltelefonon használható alkalmazások közül a legkedveltebbek a letölthetô játékok. Ezen tranzakciók száma havi átlagban 20 ezer körül van. Ezt követik az erotikus WAP oldalak 15-20 ezer közötti számmal. Természetesen nagyon népszerûek a polifonikus csengôhangok és a háttérképek is.
Másfajta igények kielégítését szolgálják például a mozijegy vásárlási lehetôségek, és a Westel új szolgáltatások bevezetésén is dolgozik. Így például újság-elôfizetés, vagy akár parkolási díj kiegyenlítésére is lehetôség lesz a tesztüzem tapasztalatait követôen.

10 ÉV EREDMÉNYEI
Nemrégiben ünnepelte a Westel alapításának 10 éves évfordulóját. 1993. október 27-én, az egyik GSM koncesszió elnyerése után, az alapító okirat aláírásával indították útjára a tulajdonosok azt a sikertörténetet, amely nemcsak hazánkban, hanem szerte a világban elismerést váltott ki. E tíz esztendô leforgása alatt közel 100 százalékos lakosságra vetített lefedettséget építettek ki, mintegy 2000 bázisállomásból álló hálózat révén, és a roaming szerzôdésekkel elôfizetôik számára 120 ország 270 hálózatán teszik elérhetôvé a mobiltelefónia elônyeit.
A cég ügyfeleinek száma meghaladta a 3,6 milliót, s ôket alig 2000 munkatárssal szolgálják ki magas színvonalon. Munkájukat nemzetközi díjakkal is elismerték, hiszen többek között a Nemzeti és az Európai Minôségi Díjat is elnyerték számos más kitüntetés mellett. A cég szolgáltatásaival mindig igyekezett a világ élvonalával lépést tartani, sôt, az MMS szolgáltatást a világon elsôként a Westel vezette be kereskedelmi forgalomban 2002 februárjában.
A GSM szolgáltatás minden várakozást felülmúló hazai sikerét jól érzékelteti egyetlen adat: az eredeti, 1993-as üzleti tervek optimista változatában 2000-re vártak 200 ezret meghaladó elôfizetôi számot... A piac és a Westel várakozásokon felüli fejlôdését - és a cég munkájának eredményességét - az is jól mutatja, hogy 1999 vége, a harmadik mobilszolgáltató piacra lépése óta a vállalat a megerôsödött piaci versenyben is képes volt elôfizetôinek számát megháromszorozni.

UMTS VIDEOTELEFON BEMUTATÓ
Bár a GSM rendszer - a GPRS, MMS fejlesztések hatására - még korántsem érkezett el lehetôségeinek határára, a Westel már megkezdte a jövô hálózatának tesztelését. A 3G-nek, vagy más néven UMTS-nek is nevezett rendszer pilot projektjét a 10 éves születésnapon mutatták be. Ennek keretében a fôváros 4 pontján építettek ki 3G hálózatot, amelyet a Siemens legújabb, videoátvitelre alkalmas mobiltelefon készülékével tesztelnek. A pilot rendszer kiépítését és annak integrálását a meglévô hálózatba a Siemens, az Ericsson és a Nortel Networks berendezéseinek és szakembereinek segítségével végezték el.
A születésnap alkalmából videotelefonálást mutattak be két budapesti helyszín között a harmadik generációs mobiltelefon készülékek segítségével. A harmadik generációs rendszer a nem is olyan távoli jövôben lehetôvé teszi többek között, hogy a mobiltelefon hálózatokon keresztül nemcsak videotelefon szolgáltatásokat, hanem egyéb mozgókép-átviteli szolgáltatásokat is igénybe vehessenek az ügyfelek, így többek között akár videoletöltést, TV adás megtekintését mobiltelefon készüléken és így tovább. Természetesen a harmadik generációs rendszer technológiai és gazdaságossági jellemzôi miatt ezt a hálózatot a GSM hálózatokkal integrálva lesz célszerû kiépíteni, hogy az UMTS-sel nem lefedett területeken az elôfizetôk kétnormás készülékükkel az éppen fennálló kommunikációs kapcsolat megszakadása nélkül folytathassák az információcserét.

INGYEN MMS-EK HÁROM HÓNAPIG
Bár a harmadik generációs szolgáltatások kereskedelmi igénybevételére, így többek között a videotelefonálásra még minden bizonnyal több évig kell várniuk a mobiltelefon elôfizetôknek, a fényképes üzenetküldés terén már nyitottak a kapuk az MMS-esek tavaly tavaszi bevezetése óta. A Westel a születésnap alkalmából minden elôfizetôje számára három hónapon át havi 30 ingyen MMS üzenet küldését díjmentessé teszi, függetlenül attól, hogy annak címzettje mely szolgáltató ügyfele. A születésnapi ajándék igénybevételéhez mindössze egy egyszerû regisztrációra van szükség a január végéig tartó akcióban.
Szintén a születésnaphoz kötôdô hír, hogy a társaság tájékoztatása szerint részben az ünnepi eseményhez is kapcsolódó akcióknak és tartalomkínálatnak köszönhetôen a 777mobil WAP portált 24 óra leforgása alatt közel kétszázezren látogatták meg, és mintegy 2 millió oldalt töltöttek le onnan. Ezzel az eredménnyel a cég WAP portálja a legismertebb internetes portálokkal is felveszi a versenyt.

(-i -s)