Információtechnológia

4,5 milliárdos szerver pazarlás

Van jövôje a grid computingnak

Elsô alkalommal nyújtanak részletes betekintést a szerverhardverek és a grid computing alkalmazását övezô problémákba az európai vállalatok körében annak a felmérésnek az eredményei, amelyet nemrégiben tett közzé az Oracle párizsi OracleWorld konferenciáján. A felmérés legmeghökkentôbb eredménye az volt, hogy a vállalatok több mint 50 százaléka egyáltalán nem lát bele abba, hogy milyen terhelés nehezedik technológiai infrastruktúrájukra ­ vagyis más szóval az európai vállalatok több mint fele "vakon repül". Azok szerint pedig, amelyek rendelkeznek némi betekintéssel, a szerverek egyharmada teljes vagy közel teljes kihasználtsággal üzemel, összességében pedig mintegy 60 százalékban vannak kihasználva a szerverkapacitások.
A jelenlegi 60%-os szerverkihasználás jelentôsen javítható a grid computinggal. Ha a jelenlegi 60%-ról a grid computingnak köszönhetôen 90 százalékra növekedne a kihasználtság, az európai cégek évente 4,5 milliárd dollárt takaríthatnának meg szervervásárlásaiknál.
A tanulmányt az Oracle rendelte meg, mert a grid computing komoly változásokat elôidézô technológia lehet, amely lényegesen befolyásolhatja a vállalatok üzletvitelét; mégis igen keveset tudunk arról, hogyan látják a kérdést a vállalatok, és milyen lehetôségek kínálkoznak ezen a téren. A felmérést 2003 augusztusa és szeptembere során a QNB Intelligence független elemzô cég készítette, amely a Quocirca Ltd. száz százalékos tulajdonú, és elsôdlegesen piackutatással foglalkozó leányvállalata. A válaszadók olyan európai vállalatok munkatársai voltak, akik a stratégiai fontosságú informatikai technológiák és megoldások tervezését, kivizsgálását, kiválasztását és bevezetését irányítják, vagy azt nagyban befolyásolják. Háromszázhetven résztvevô válaszolt nyolc országból és tíz iparágból.
A szerverinfrastruktúra helyzetét tekintve figyelemre méltó, hogy ha egy rendszernél kapacitásgondok merülnek fel, a vállalatok 30 százaléka ­ vagyis közel egyharmada ­ egyszerûen azt a megoldást választja, hogy még több hardvert vásárol ­ pedig a kiszolgálók átlagos leterheltsége csupán 60 százalék. Ez azt jelenti, hogy számos cég pazarolja a pénzt újabb szerverhardverekre, pedig a meglévô kihasználatlan kapacitással is feloldhatnák szûk keresztmetszeteiket. Pontosan ezt a problémát célozza meg az Oracle Grid Computing az Oracle 10g-vel és a egyéb hasonló termékekkel. A Gartner szerint az EMEA kiszolgálópiacán 2002 során 1,37 millió egységet adtak el 15 milliárd USA-dollár értékben. A 60 százalékos átlagos kihasználtság azt jelenti, hogy ezekbôl a kiszolgálókból több mint félmillió gyakorlatilag fölösleges többletkapacitást képvisel. A tanulmány szerint a grid computing a klasszikus "korai bevezetési" stádiumnál tart.