Információtechnológia

Ingyen Netware 6 három felhasználóig!

A nyílt forráskódé a jövô

Nem csak az SCO (Microsoft pénzhátterû) Unix elleni ámokfutása miatt volt jó lépés az, amelyet nemrégiben jelentett be a Novell. Az elsôsorban hálózati operációs rendszereirôl ismert cég ugyanis 210 millió dollárnyi készpénzért felvásárolja a világ egyik vezetô Linux cégét, a SUSE Linux-ot. A SUSE Linux felvásárlása a Linux szerverek és munkaállomások területén vezetô Ximian augusztusban történt felvásárlását követi, és azt mutatja, hogy a Novell továbbra is elkötelezett a Linux megoldások teljes termékskálájának kialakítása mellett. A Ximian és SUSE Linux felvásárlás egyaránt erôsíti a Novell elkötelezettségét a nyílt forráskód modell és a nyílt forráskód fejlesztôi közösség támogatása mellett.
Az ügylettel egyidôben jelentették be azt is, hogy az IBM 50 millió dollárt fektet Novell elsôbbségi részvényekbe, azaz résztulajdonossá válik. Ez a lépés az SCO háború fényében is logikus lépés, hiszen a nagy kék az egyik fô célpontja az SCO-nak - miközben a Novelltôl vásárolta az SCO a Unix szabadalmi vagyont, és a Novell vitatja, hogy milyen jogokkal járt ez az adásvételi ügylet az SCO számára e szabadalmak és szellemi vagyon tekintetében. Emellett a Novell és IBM tárgyal a jelenleg az IBM és SUSE Linux közötti szerzôdés meghosszabbításáról a SUSE Linux IBM eServer és középkategóriás termékein történô további támogatáshoz, valamint a SUSE Linux termék- és marketingtámogatásáról. E szerzôdések akkor lépnek érvénybe, amikor a SUSE Linux felvásárlása befejezôdik.
"Ügyfeleink nyílt, szabvány alapú számítástechnika iránti igényére válaszolva a Novell négy éve elkötelezte magát a többplatformos rendszerek jövôje mellett. A Linux egyre fontosabb része ennek a stratégiának" - mondta Jack Messman, a Novell elnök-vezérigazgatója. "A SUSE Linux felvásárlásával a Novell teljes mértékben képessé válik arra, hogy vállalati szintû Linux megoldásokat szállítson ügyfeleinek, a munkaállomások és szerverek területén egyaránt. Egyetlen más Linux szállító sem rendelkezik a Novellhez hasonló tapasztalattal az operációs rendszerek területén, és a Novelléhez mérhetô világméretû mûszaki támogatási lehetôségekkel. A Novell jelentôs erôforrásokat mozgósít annak érdekében, hogy ügyfeleit segítse a Linux rendszerek biztosabb bevezetésében, és a Linux választásának szabadságát kínálja, mert eloszlatja a kétségeket aziránt, hogy a nyílt forráskódú rendszerek megállják helyüket a kulcsfontosságú vállalati szolgáltatások területén."
"A Novell felismerte a nyílt, szabvány alapú számítástechnikában rejlô lehetôségeket, és ebbe az irányba mozdult az utóbbi idôben" - mondta Richard Seibt, a SUSE Linux vezérigazgatója. "A Novell globális hálózata, marketingszakértelme és a biztonság, megbízhatóság világméretû, vállalati szintû támogatása pontosan az, melyre szükségünk van a SUSE Linux következô szintre emeléséhez. Nagy hatást tett ránk a Novell ügyfelek és partnerek hihetetlen lojalitása és kompetenciája. Várakozással tekintünk a közös munka elé, mellyel az ügyfelek kihasználhatják a Linux elônyeit, és amely segíti a Novell küldetését, szerepének bôvítését a nyílt forráskód közösségen belül."
A SUSE Linux felvásárlása fontos lépés a Novell azon törekvésében, hogy felgyorsítsa a Linux vállalati bevezetését. A Novell 2000. elején kezdte a Linux rendszerekre készülô megoldások felépítését, amikor a legfontosabb technológiáját, az eDirectory™ címtárat Linux rendszerekre is elérhetôvé tette. 2003. áprilisában a Novell bejelentette, hogy a NetWare® operációs rendszerén futó összes szolgáltatást a jövôben futtathatóvá teszi NetWare és Linux kerneleken is, és a Novell teljes, világméretû mûszaki támogatásával egészíti ki. Augusztusban a Novell felvásárolta a Ximiant, vezetô Linux munkaállomás-felügyeleti megoldásait a Linux munkaállomások terjedésének segítése és a Microsoft .NET* alkalmazások Linux rendszereken történô futtathatóságának biztosítása érdekében.
Szeptemberben a Novell bejelentette a Novell® Nterprise™ Linux Services (NLS) nyilvános béta verzióját, egy olyan megoldásét, mely SUSE Linux és Red Hat* rendszereken futva hálózati szolgáltatásokat kínál Linux környezetben. Az IBM, HP és Dell egyaránt megvásárolta az NLS technológia licenceit ügyfeleinek történô továbbértékesítés céljából. A SUSE Linux segítésével a Novell kibôvíti kapcsolatát a teljes Linux megoldást keresô fejlesztôk és független megoldásszállítók felé.

Kisvállalatok felzárkóztatása
A Novell Magyarország és a VirusBuster Kft. egyedülálló akciót indított, hogy a magyarországi kisvállalkozások a csatlakozást követôen minél felkészültebben vehessék fel a versenyt az Európai Unióban mûködô versenytársaikkal szemben. Ennek jegyében a kisvállalkozások gyakorlatilag ingyen juthatnak hozzá a Novell Hálózati Alapcsomaghoz, illetve a VirusBuster vírusvédelmi megoldásokhoz. A két társaság összesen közel 250 ezer forint értékû szoftvercsomag használatát biztosítja az akcióban résztvevô kisvállalatok számára. A Novell és a VirusBuster arra számít, hogy az elkövetkezô hónapokban mintegy ötszáz kisvállalat él ajánlatukkal, amellyel teljes értékû informatikai hálózatot építhetnek ki. Az alapcsomaghoz való hozzájutás rendkívül egyszerû, hiszen a kisvállalatnak csupán fel kell keresnie a hozzá legközelebbi hivatalos Novell viszonteladót, ahol mindössze az adathordozó költségét, mintegy kétezer forintot, valamint igény szerint a telepítéssel járó költséget kell kifizetnie.
A Novell Hálózati Alapcsomag a Novell Kisvállalati Csomag 6 verzió ingyenes három felhasználós változata, amely egy teljes értékû informatikai hálózat kiépítését teszi lehetôvé kisvállalatok számára. A létezô legegyszerûbb hálózat-felügyeletet, egyszerû Internet-kapcsolatot, kiváló megbízhatóságot és teljesítményt, rugalmas ár- és licencrendszert, valamint hatékony eszközöket biztosít a kommunikáció javításához.
A Novell Hálózati Alapcsomag az alábbi termékeket tartalmazza: NetWare 6; GroupWise 6; BorderManager 3.7; ZENworks for Desktops 3.2. A csomag részét képezik továbbá a VirusBuster Kft. vírusvédelmi megoldásai: VBShield for Novell NetWare; VirusBuster MailShield for GroupWise; VirusBuster for Windows Workstations; VBShield for MS Office 2000/XP; Parancssori Keresôk. A Novell Hálózati Alapcsomag összes komponense teljes értékû termék. Az egyedüli korlát, hogy az Alapcsomag három felhasználó kezelését támogatja, további felhasználói licencek a Novell viszonteladóitól vásárolhatók. A CD-n található licencek az ingyenes regisztráció és aktiválás után egy idôkorlát nélküli, három felhasználós hálózat kialakítását teszik lehetôvé.