Információtechnológia

Egyre több helyen cserélik a Windowst Linuxra...

Komolyan veszik!

Mind több vállalat ismeri fel, hogy a Linux igenis reális és vonzó alternatíva a komoly biztonsági problémákkal küszködô és ráadásul nem is olcsó Windows környezetekkel szemben. Ez a felismerés tetten érhetô volt a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete által novemberben megtartott szakmai konferencián is. A konferenciát támogatta többek között a Sun és az Oracle is, bemutatván számos megoldást, amelyet a nyílt forráskódú rendszerekre építettek ki.

Az EU is ösztönzi
A Linux szerverek piaca Magyarországon a teljes szerverpiachoz viszonyítva a 2002-es 5%-ról a Sun becslése szerint 2003 végére akár 8%-ra is nôhet, amely 1,5 milliárd forintot meghaladó piacot jelent. A nyílt forráskódú szoftverek terjedését az EU is ösztönzi: az Európai Unióhoz csatlakozó tíz országnak - köztük Magyarországnak - a teljes jogú EU-tagállammá váláshoz vezetô átmenet során igazodnia kell az unió "eEurópa Akcióterv" nevû kezdeményezéséhez, amelynek céljai között szerepel a nyílt forráskódú szoftverek elismerése: a terv szerint az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak "serkenteniük kell a nyílt forráskódú szoftverek használatát a közszférában".
Az IDC egyébként a Linux alapú szerverek piacát 2003-ban 621 millió dollárra becsüli, amely forgalom 2007-ig megháromszorozódik. A kormányzati szervezetek szûk költségvetéssel dolgoznak, ezért a szoftverek árának növekedése miatt egyre inkább érdekeltté válnak költséghatékony alternatívák megtalálásában, az egyedi szoftverrendszerek használata helyett. Ennek köszönhetôen is napról napra nagyobb figyelem fordul a nyílt forráskódú szoftverek (open source software, OSS) felé Európa szerte.
A sikert már egy 2001-ben készült felmérés is elôre jelezte, amelyet 800 észak-amerikai és nyugat-európai cég körében végzett az IDC - eszerint a válaszadók 40%-a használ vagy tesztel Linuxot a cégénél. Ma már elmondható, hogy a Linux az egyik leggyakrabban választott alternatívává vált a vállalatok számára, elsôsorban az alacsony ár és a megbízhatóság miatt. Az angliai, kutatással is foglakozó netproject vállalat felmérése szerint a Linux asztali rendszerek összköltsége átlagosan 35 százalékkal alacsonyabb, mint a Microsoft Windows rendszereké. A különbség oka, hogy nem kell licencdíjat fizetni sem a rendszerszoftverért, sem az irodai szoftverért, nincsenek szükségtelen szoftverfrissítések, és a biztonsági réseket kihasználó behatolásoknak is jóval csekélyebb az esélye.

Jónevû támogatók
A Sun Microsystems egyik legújabb megoldása a közelmúltban bemutatott, a Solaris mellett Linuxon is elérhetô Java System szoftverrendszer, amely jelenleg a legkedvezôbb árú és legösszetettebb termék minden szinten (szoftverarchitektúra, rendszerszintû funkciók, telepítés, felügyelet), valamint maximális integrációt nyújt. A Java Enterprise System és a Java Desktop System az elsô termékek a teljes körû megoldást biztosító, olcsó, de igen megbízható szoftverrendszerek sorában.
A Linux terjedését globális együttmûködések is segítik: 20 éves stratégiai partneri kapcsolatuk erôsítése érdekében a Sun Microsystems és az Oracle nemrégiben kiterjesztette megállapodását az informatikai rendszerek költségeinek csökkentésére, alacsony költségû informatikai struktúrák létrehozására. Ennek köszönhetôen az Oracle a Sun új, alacsony árkategóriájú Solaris és Linux szervereivel együtt biztonságos, megbízható és méretezhetô rendszereket nyújthat minden vállalat számára, azok méretétôl függetlenül.
A Oracle és a Sun a magyarországi felhasználók számára december 31-ig egy valóban alacsony költségû megoldást kínál: a Sun Fire V60X Linux szerverbôl, az Oracle adatbázis-kezelôbôl és Oracle alkalmazásszerverbôl álló konfiguráció legegyszerûbb változata már egymillió forintot alig meghaladó áron érhetô el, amely egy egyprocesszoros gépet jelent maximum 10 felhasználó számára. A kis- és középvállatok számára is elérhetô megoldás jó hibatûrô képességû, nem fenyegetik a Windows-os vírusok, és egyaránt használható megfelelô vállalatirányítási rendszer futtatására, webszerverként, portálként vagy tûzfalként. Ezen kívül több hasonlóan kedvezô konfiguráció is elérhetô, egészen a kétprocesszoros gépig és korlátlan felhasználószámig.

Egyre többen váltanak
Mivel az Oracle is egyre inkább elkötelezi magát az alacsony költségû informatika, így a nyílt forráskódú Linux alapú megoldások mellett is, egyre több megoldást kínál ennek jegyében. A legújabb fejlemény, hogy az Oracle Database mostantól tanúsítottan mûködik együtt a Red Hat Enterprise Linux 3 operációs rendszerrel, és az Oracle technikai támogatást biztosít termékeihez a Red Hat platformon is.
A Red Hat és az Oracle együttesen hozták létre a Red Hat Enterprise Linux 3 azon új funkcióit és fejlesztéseit - ez több mint ötven újítást jelent - amelyek optimalizálják az Oracle-Linux környezetek mûködését. Az új verzióban fejlôdött a többszálas feldolgozás, megújult a virtuális memória kezelése, számos továbbfejlesztés javítja a bemeneti-kimeneti teljesítményt, és a kernel címtartománya 1 gigabájtról közel 4 gigabájtra nôtt - mindez jelentôsen növeli a nagy Oracle-rendszerek által kiszolgálható felhasználók számát. Az Oracle-felhasználók összességében azt tapasztalják majd, hogy a Red Hat Enterprise Linux 3 megjelenésével javul a méretezhetôség, és a rendszerek akár 64 gigabájt memóriát is képesek kezelni, ami több mint kétszeres növekedés a Red Hat Enterprise Linux AS 2.1-en futó Oracle rendszerekhez képest.
Az alacsonyabb költségek miatt egyre több vállalati és intézményi ügyfél állítja át kritikus rendszereit Linuxra. Az Oracle a napokban jelentette be azt is, hogy Észak-Rajna-Vesztfália rendôrsége, a ViewSonic, a Yahoo! a világ számos más szervezetéhez hasonlóan az Oracle átfogó technikai támogatásával Linuxra állítja át kritikus rendszereit. Ügyfelei számára az Oracle több mint 120 országban, külön díjazás nélkül nyújt technikai támogatást a Red Hat és UnitedLinux rendszerekhez a vállalatok számára, hiszen korábban a Linux elfogadottságának egyik legnagyobb akadálya a vállalati szintû technikai támogatás hiánya volt. Az Oracle az egyetlen olyan szoftverszállító, amely teljes termékvertikumában a programkód szintjén támogatja a Linuxot.

Bahreinben is tarolÓ Linux
A bahreini kormány Központi Informatikai Szervezete (CIO) úttörô jelentôségû döntést hozott nemzeti elektronikus kormányzati rendszerének kiépítésére a nyílt forráskódú Linux operációs rendszer alapján. A CIO, a Gulf Business Machines (GBM) és IBM között létrejött, az ország állampolgári szolgáltatásainak átalakítását célzó, szoftverek, hardverek és szolgáltatásokat is tartalmazó széleskörû megegyezés kulcsfontosságú eleme Bahrein nemzeti elektronikus kormányzati kezdeményezésének.
"A nyitott forráskódú technológiák példátlan lehetôségeket kínálnak országunk egész társadalmának modernizálására. A bahreini kormány úttörô kezdeményezésének célja, hogy a Királyság a technológiai fejlôdés homlokterében maradjon, állampolgárainak pedig rugalmas és könynyû hozzáférést biztosítson a kormányzati szolgáltatásokhoz - nyilatkozta Shaikh Ahmed Ateyatalla Al Khalifa, a CIO másodtitkára. A projekt integrálja Bahrein meglévô háttérrendszereit, a Nemzeti Adatbázist, a Bevándorlási és Központi Népesség-nyilvántartó (CPR) rendszert, valamint az Ügyfélszolgálati Rendszert (CRM), ezen kívül támogatja a nemzeti intelligenskártya-rendszer kiépítését, mely segítségével az állampolgárok elérhetik a kormányzati eszközöket, információkat, szolgáltatásokat.
Bahrein elektronikus kormányzati stratégiája öt kulcsprojektbôl áll: a Nemzeti Adatbázis Projektbôl, a Biztonsági Stratégiai Kivitelezési Projektbôl, a Hardver- és Szoftverfejlesztési Projektbôl, a Kormányzati Adatkezelési Hálózat Projektbôl és az Alkalmazás-átalakítási projektbôl. A fentiek mellett a nemzeti Intelligenskártya- és Adatkezelési Infrastruktúra (PKI) projekt eredményeként az állampolgárok és bevándorlók egyetlen kártya segítségével férhetnek hozzá a kormányzati szolgáltatásokhoz és az "e-pénztárca" fizetési rendszerhez.
A Nemzeti Adatbázis Projekt keretei között Bahrein örökölt nemzeti adatállományát egyesítik az IBM DB2 platformja segítségével. A Biztonsági Stratégiai Kivitelezési Projekt az IBM központi "biztonsági szervere" felhasználásával biztosítja a kormányzati információk és az állampolgárok személyes adatbiztonságának védelmét. Az Alkalmazás-átalakítási Projekt biztosítja a kormányzati alkalmazások mûködését a Linux szerverek közötti egyetlen integrált alkalmazáson. A hardver és szoftverfejlesztési projekt a központi egységben integrálja a fizikai követelményeket és a stratégia kivitelezéséhez szükséges szerver- és kliensszinteket. A fentieken kívül a Kormányzati Adatkezelési Hálózat projekt egységesíti a meglévô, 1995-ben létrehozott kormányzati adatbázisokat annak érdekében, hogy azok megfeleljenek az elektronikus kormányzat követelményeinek.
A szünetmentes mûködésre tervezett IBM eServer zSeries 800 kipróbált technológiára épül, és olyan tulajdonságokkal rendelkezik (dinamikus erôforrás-átirányítás, maximális biztonság és a kiszámíthatatlan e-business terhelések kezelését szolgáló dinamikus skálázhatóság), melyek segítségével intelligens és önirányító informatikai infrastruktúrát alkot. Az IBM eServer zSeries 800 képes a kritikus üzleti alkalmazások, a több alkalmazást egyidejûleg használó nagyszámú felhasználó és a tipikus elektronikus kormányzati adatforrások kezelésére. Az infrastruktúráról biztonsági másolat készül, nullára csökkentve az adatvesztés veszélyét. A biztonsági másolatot a CIO teszt- és fejlesztési felületként fogja alkalmazni a WebSphere és a DB2 alkalmazásokhoz.
A Linux, WebSphere és MQ Series technológiák segítségével a CIO kiaknázhatja a nyílt forráskódú technológia elônyeit. Az újonnan kifejlesztett Linux alkalmazásokat pedig a nemrégiben kifejlesztett IBM eServer zSeries 800 integrálja majd, mely Linux WebSphere-bôl és Linux DB2-bôl áll. Az IBM eServer zSeries 800 jobb rendszerkezelést, nagyobb biztonságot és teljesítményt valamint nagyfokú hatékonyságot biztosít a rendszer egyszerûsítése mellett.