EU-Times

 

 

Hogyan felelünk majd meg a schengeni elôírásoknak?

Ismét TETRA kérdôjelek

Egy darabig úgy tûnt 2002 nyarán, hogy a narancsos fiúk kormányzati kommunikációs rendszerre is kiterjedô, közpénzes tenderekkel kapcsolatos ámokfutása után végre minden szempontból támadhatatlan módon zajlik majd tovább az EDR-nek nevezett rendszerrel kapcsolatos munka. (Én jobb szeretem erre a TETRA kifejezést alkalmazni, mert úgy vélem, az Egységes Digitális Rádiórendszer technológiája a schengeni követelményeknek való megfelelés okán is csak a TETRA lehet.)
Az elmúlt hónapok néhány fura eseménye azonban elgondolkodtatott, és úgy vélem, a kormány hibás úton jár TETRA, valamint Antenna Hungária ügyben. Nézzük elôször, mi köze mindehhez az Antenna Hungária Rt.-nek!
Az AH Rt. pillanatnyilag többségi állami tulajdonban levô vállalat - amely ráadásul stratégiai értékû több szempontból. Egyrészt megfelelô hozománnyal ellátva a hazai távközlési piacnak is értékes szereplôjévé válhatna. Megfelelô tôkeháttér hiányában azonban még akár a Vodafone-ból is kiszorulhat mint tulajdonos! (Lásd elôzô oldali beszámolónkat.) Emellett számos beruházási kötelezettség is terheli a vállalatot a jövô mûsorszórási technológiája, a földi digitális mûsorszóró hálózat (DVB-T) kiépítésében.
E feladatokat alapos tôkeinjekció nélkül nem fogja tudni ellátni, az államnak meg nincs pénze. Tehát mindenképpen szükség van a vállalat privatizációjára. Eredményesen egy jó hozománnyal rendelkezô vállalatot lehetne privatizálni. Ez történt a Matáv esetében is 1993-ban, járt vele 8 éves monopoljog. Az AH Rt. esetében lehetne az egyik vonzó hozomány a TETRA szolgáltatási koncesszió. Így még 25 százalék plusz egy szavazat állami tulajdon megtartása mellett is vonzó privatizálandó célpont lenne a vállalat.
A privatizációból jelentôs bevétele származhatna a költségvetésnek. Mondjuk 16 milliárd forint, amelyet - a 3G mai nemzetközi üzleti "sikereit" látva naiv módon - 3G koncessziók eladásából remélnek befolyni. Emellett az AH Rt. is jelentôs tôkeinjekcióhoz jutna, amelynek segítségével megtarthatná tulajdoni részesedését a Vodafone-ban, erôsíthetné távközlési piacon való jelenlétét, ami a nagyon Matáv-túlsúlyos hazai piacon kívánatos is lenne. A TETRA szolgáltatási jog AH-hoz delegálása szintén jelzésértékû lenne: a kormányzat komolyan gondolja a távközlési liberalizációt (hiszen egy ilyen lépés csökkentené a Matáv Csoport befolyását, részesedését is a piacon!).
A TETRA hálózatot pedig az AH Rt. PHARE források bevonásával is építhetné ki - ami egyfajta garancia lenne arra is, hogy a közben szükséges tendereket a szokásos magyar közpénz síbolási és "lezsírozott" tender stiklik nélkül bonyolítják majd le... Talán úgy nem kellene olyan fura tenderekrôl beszámolnunk weboldalunkon, amelyekbôl úgy tûnik, a kiíró célja egy volt: a valóban felkészült pályázók formailag se tudják teljesíteni a kiírási feltételeket...

B. J.