A hírközlés története

 

A hírközlés története LXXI.


Az integrált áramkörés Jack Kilby

Az elektronika minden területén hatalmas forradalmat indított el a rétegtranzisztor feltalálása, majd az elsô tokozott tranzisztorok kereskedelmi megjelenése. Ettôl kezdve lehetôvé vált az eszközök méretének jelentôs csökkentése, a mechanikai rázkódások káros hatásainak is sokkal jobban ellenállt a tranzisztor. Megjelentek az elsô tranzisztoros rádiók és ezzel kezdetét vette a hordozható eszközök idôszaka. Idôközben a germánium tranzisztor mellett megjelent a szilícium tranzisztor is, 1954-ben a Texas Instrument ennek kereskedelmi gyártásával szerzett komoly nevet magának a piacon. 1956-ban pedig a Motorola - melynek neve éppen az autórádió gyártáshoz kapcsolódott - piacra dobta elsô tranzisztoros autórádióját.
A legnagyobb változást azonban egy új találmány, az integrált áramkörök megjelenése hozta. Mivel feltalálójának, a Nobel-díjas Jack Kilbynek éppen e sorok írásakor van a nyolcvanadik születésnapja, idôzzünk el egy keveset életén és a felfedezés körülményein.
Jack Kilby 1923. november 8-án született Jefferson Cityben, az USA-ban. Villamosmérnöki tanulmányait az illinoisi és a wisconsini egyetemen végezte és a B.S. fokozatot 1947-ben, az M.S. fokozatot 1950-ben szerezte meg. Egészen 1958-ig a Milwaukee-i Globe Union cég Centralab divíziójában dolgozott, ahol kerámia-alapú szitanyomású áramkörök fejlesztésével foglalkozott.
1958 elején átigazolt a dallasi Texas Instrument céghez, ahol elérte, hogy legalább ideje egy részében félvezetô-alapú áramkörök létrehozásával kísérletezhessen. 1958 nyarán, mikor a cég alkalmazottai szinte teljes létszámban nyári szabadságra mentek, Kilby éjjel-nappal azon dolgozott, hogy egy germánium félvezetô lapkán ne csak egy tranzisztort, hanem egy több elembôl álló önálló áramkört tudjon létrehozni. Ehhez a szabadságolási idôszak kiváló alkalmat adott, ugyanis ekkor tudta összeszedni azokat az eszközöket a laboratóriumokból, melyeket egyébként más célokra használtak.
Próbálkozásait - melyek a korábban megszerzett tapasztalatok révén jócskán megalapozottak voltak - hamar siker koronázta. 1958. szeptember 12-én mutatta be a Texas Instrument vezetésének azt az elsô, 7/16x1/16 inch méretû integrált áramkört, mely a rajta létrehozott tranzisztor mellett még néhány paszszív alkatrészt is tartalmazott.
Ez az áramkör - mint képünkön is látható - még elég kezdetleges volt, de rendelkezett mindazokkal a tulajdonságokkal, melyek birtokában integrált áramköröket lehet gyártani. Kilby hamar továbbfejlesztette elképzeléseit és munkája eredményeként született meg az igen széles körben használt integrált áramkör elsô kereskedelmi példánya is, majd ugyancsak az ô vezetésével készült el az elsô zsebszámológép is 1967-ben a Texas Instrumentnél.
Kilby 1970-ben vált meg teljes munkaidôben a Texastól, hogy életpályáját az egyetemi katedra mellôl folytassa a texasi egyetemen. Egészen 1980-ig azonban a cég tanácsadója maradt.
Értékes találmányait, melyek hatvan szabadalomban testesülnek meg, már 1970-ben elismerték, Kilby ekkor vehette át a Fehér Házban a National Medal of Science kitüntetést. 1982-ben bekerült a Nemzet Nagy Feltalálóinak a Csarnokába, ahol Henry Ford, Thomas Edison és a Wright fivérek társaságában találta meg méltó helyét. Az igazi sikert azonban három évvel ezelôtt, 2000-ben gyûjthette be, amikor megkapta a fizikai Nobel-díjat az integrált áramkörök létrehozásában elért eredményeiért.
Az új korszak kapuját megnyitó Jack Kilby a Texas Instrumenttôl 1980-ban, a texasi egyetemrôl 1984-ben vonult vissza, de mind a mai napig megtartotta aktivitását, jelenleg is több cég igazgatótanácsi tagja, sok témában vállal konzultánsi feladatokat és rendszeresen utazik, ha a helyzet úgy kívánja meg.
Eközben pedig azt látja, hogy minden eszköz, berendezés, ami ma kiszolgálja, az általa útjára indított integrált áramkörök ezreit, millióit használja. Kell ennél nagyobb öröm egy alkotó embernek?
Jack Kilby, boldog születésnapot kívánunk!

dr. Bartolits István