Szerkesztôi szemmel

Ne dôlj be a nyereménynek!

Emailen érkezô átverés

Bár nem az internet tehet róla, de tény: a világháló lehetôségeit sokan használják erkölcstelen célokra. Szaporodnak a nyereményeket kínáló átverések, amelyeket az is segít, hogy a neten könynyebb a csalóknak megôrizniük anonimitásukat.
A legfrissebb átverés a Luckyday International nevû németalföldi(?) "vállalathoz" kapcsolódik. A Luckyday név jól ismert azok számára, akik próbáltak már ki ingyenes online lottójátékot. Most emailen érkezô levelekben az említett nevû vállalattól kap boldog-boldogtalan értesítéseket ­ melyben 250 ezer euró pénzösszeg megnyerésérôl tájékoztatják. A tájékoztató szerint egy világméretû számítógépes kampány keretében háromévente választanak ki nyerteseket kizárólag Microsoft felhasználók körébôl, mely merítési kör 20 ezer vállalatot és 3 millió egyéni felhasználót takar szerte a világon.
Itt jön a trükk: minden, nem holland állampolgárságú nyertesnek a nyeremény átvételét megelôzôen 300-900 euró közötti összeget be kellene fizetnie az eljárás díjaként... Természetesen az értesítés arra is megkéri a boldog(...) nyertest, hogy a pénz átvételéig minden, a nyeréssel kapcsolatos információt tartson titokban. Két hetes dátumot jelölnek meg a levélben visszajelzési határidôként. A dolog "komolyságát" mutatja, hogy számosan ismételt értesítést kaptak 250 ezer euró nyereményrôl, miután két hétig nem válaszoltak az elsô értesítésre. Azzal az "apró" eltéréssel, hogy most már 500-900 euró között jelölték meg a nyeremény felvételéhez elôzetesen befizetendô összeget a nem holland állampolgároknak... Akik pedig elmulasztják a kapcsolatfelvételt, elvesztik pénzüket, ami így továbbkerül a holland gazdasági minisztériumhoz(!).
A levélben megadnak egy nevet telefonszámmal, valamint email címet a kapcsolatfelvételhez. Élve a gyanúperrel, hogy a telefonszám esetleg valami nagyon "emeltdíjas" telefonszám, kíváncsiságból az email címen próbáltunk kapcsolatot teremteni a nyereménnyel kecsegetô céggel. Természetesen sikertelenül, emailünk kézbesíthetetlen volt... Hiszékeny emberek persze mindenütt vannak, és bizonyára lesznek, akik bedôlnek a csábításnak, telefonálnak Mr. Ken Adams-nek és befizetik a többszáz eurót a nyeremény reményében. Fogadni mernénk, hogy hiába várják majd a 250 ezer eurót...
Azt azért furcsállottuk, hogy a levélben a Microsoftra is hivatkoznak ­ hiszen a Microsoft felhasználók adatait (email címét) bizonyára csak a Microsoft hozzájárulásával lehet megszerezni [leszámítva itt azt az egyébként egyáltalán nem valószínûtlen esetet, hogy ismét meghackelték :-)) az ablakos cég néhány szerverét]. Írtunk hát egy emailt a Microsoft hazai PR ügynökségének, ugyan, legyenek szívesek, járjanak már utána ennek az átverésnek, bizonyára ügyfelük sem szeretné, ha a nevét egy ilyen ügybe belekevernék.
Bizony, erre a kérésre semmilyen választ nem kaptunk három hét elteltével sem. Nocsak, lehet, hogy a Microsoft mégsem ártatlan? Talán már látják a birodalom végnapjának jeleit (lásd Linux, OpenOffice megoldások elôretörése), és így próbálnak pénzt gyûjteni az üzleti birodalmuk összeomlása utáni idôkre?

(EPE)