Wapozgató

Elôzô számunkban beszámoltunk néhány érdekes WAP portálról, most egy kicsit könnyedebb nyárvégi túrára indulunk. A múlt hónapban a Pannon honlapjáról indultunk útnak Nokiával, e havi felszerelésünk egy Motorola Timeport P7389 és a Westel honlapról wapozgatunk (következô számunkban a Vodafone oldaláról indulunk, lévén idôközben WAP szolgáltatásukat ôk is elindították). Kéretik a túrát étkezés után legalább három órával kezdeni.
Bizonyára mindenkivel elôfordult már, hogy szívesen venne új ízeket az otthoni hétvégi menüben, de hirtelen nincs ötlete. Avagy koktélt keverne a kerti partira érkezôknek az otthoni italkészletbôl, de nincs kéznél egy valamire való koktélkönyv. Nos, ekkor jöhet a WAP-képes készülék.
Keressük meg a Westel+Press lapon a "WAP címtár" linket, lépjünk be és menjünk el a lap legaljára,ahol az "utazás" link alatt van még három üres sor és alatta az igazán kitartóak megtalálják a "saját URL" linket. Erre kattintva, a megjelenô "http://" után írjuk be: wap.foodmad.com. Ügyeljünk arra, hogy a két "o" betû beírása némi figyelmet igényel, célszer az elsô "o" után egy lefelé nyilat nyomni, hogy az újabb "o" betût be tudjuk írni. Elôször egy "OK" jelenik meg, majd erre is rálépve, elénk tárul a vezeték nélküli étel- és itallap.
Öt kategóriából válogathatunk: elôételek, fôételek, desszertek, koktélok és borok. Aki azt gondolja, ez után már csak az ételek nevei jönnek, téved. Az elôételek például meleg és hideg elôételekre oszlanak, s a meleg elôételek tovább bomlanak tésztákra, levesekre, meleg salátákra, halakra és egyéb elôételekre. A receptek teljesen hagyományos formában vannak, elôször a hozzávalók és a mennyiségük, majd az elkészítés módja következik. A mértékegységek persze angolok, de ez nem okozhat gondot egy gyakorlott háziasszonynak.
A koktélok fantázianevük szerint betûrendben sorakoznak, így a "w"-vel kezdôdô koktélokat csak igen kitartó egyének vagy teljesen absztinens társaságok képesek csak elérni, mi is a "Beauty spot", azaz a szépségtapasz koktélt próbáltuk ki WAP módra. A recept 4 személyre a következô: 10 cl száraz Wermouth, 20 cl gin, 8 teáskanál narancsjuice, 8 öntet grenadine (gránátalma szirup). A gránátalma szirupot a koktélos poharakba cseppentjük, majd a többi alkotórészt shakerben jéggel összerázzuk és az elkészült italt a gránátalma szirupra öntjük.
A teszt tökéletesen sikerült, a vidám sárga koktél a rubinpiros gránátalma szirupra öntve gyönyör színátmenetet adott. Aki szerint mindez komolytalan dolog, annak a borok linket ajánlom. A pontosan megjelölt évjáratú borok beszerzési helye, kóstolási idôpontja után részletes leírás következik a bor színérôl, megjelenésérôl, illatáról (bouquet), ízösszetevôirôl (ez egy külön költemény, akár angol, akár magyar nyelven olvasunk ilyen leírást), és végül egy összegzéssel zárul az értékelés. Sajnos a mintákat nem lehet letölteni még a wapos készülékekkel sem, így csak egy 1994-es évjáratú görög Cava Tsantalis vörösboron tudtuk ellenôrizni a wap.foodmad.com honlap szavahihetôségét. Ha egy mintának hinni lehet, akkor a waplap nem jár messze az igazságtól. A vizsgálatok további részét viszont ezennel az Olvasóra bízzuk.

B. I.