Wapozgató

Míg eddig a wapozgató az angol nyelvterületen kalandozott, most hazai vizekre evezünk. Érdemes, hiszen egyre több és ügyesebb honi waplap segít mindennapi problémáinkban. E havi kalandozásunkat a szeptemberben megindult Vodafone WAP oldalról indítjuk és a Motorola V. 2288-as készülékkel haladunk célunk felé.

Ha a Vodafone embléma alatt található linkek közül a „Hírek, idôjárás, sport" linkre kattintunk az OK gomb megnyomásával, s a legördülô linkek közül kiválasztjuk a „Ferihegyi járatinformáció" linket, máris hasznos helyre érkezünk. Biztos sokan voltak már abban a helyzetben, hogy vendégüket, üzletfelüket fogadandó kocsival igyekeztek a Ferihegyi repülôtérre és az Üllôi úti dugóban vesztegelve reménykedtek, hogy legalább negyed órát késik a londoni gép és a csúcsforgalom ellenére is illô módon fogadhatják vendégüket, nem neki kell várakoznia ránk. Szívesen tudnánk azt is, hogy utazásunk elôtt nem kapunk-e egy ajándék fél órát a légi irányító jóvoltából, mert akkor még el tudnánk intézni ezt-azt a reptérre menet.

Nos, ezeket a bizonytalanságokat oszlathatjuk el a weblap tartalma segítségével. A megjelenô menüben választhatunk a 2A és 2B terminál, illetve indulási és érkezési információk közül. Ha pl. vendégünk a párizsi Malév-Air France járattal érkezik, máris tudhatjuk, hogy a gép 20 percet késik, tehát 14.55 helyett 15.15-kor fog leszállni. Van még idônk egy csokor virágért is megállni menet közben, mégsem maradunk le üdvözlésérôl. Ha viszont az MA 101-es járattal jön Moszkva felôl, jobb, ha a gázba taposunk, mert a gép 15.10 helyett már 15.00-kor le fog szállni. Öt perccel korábban érkezik a larnacai járat, viszont a malagai MA 1813 járat bizony 75 perccel érkezik késôbb, tehát ráérünk még otthon kávézni, hiszen felesleges a menetrend szerinti 15.50-re kint lenni a 17.05-kor leszálló géphez. Az adatokat ugyanígy megnézhetjük az induló gépekre vonatkozóan mindkét terminálon.

Ez a járatinformáció igen jó példája annak, hogy milyen jellegû adatbázisokat érdemes WAP hozzáféréssel elérhetôvé tenni. Ide nem kell az asztali gépek nagy, színes képernyôje, elég a mindig kéznél lévô mobiltelefon néhány soros kijelzôje. Egyetlen dolog fontos, de az nagyon: az, hogy a megjelenô információ mindig aktuális legyen. Hogy az utas ebben biztos lehessen, nagyon jó lenne, ha bejelentkezéskor megjelenne az információk frissítését jelzô dátum. Ha pedig a frissítés nem rendszeres, legjobb a linket levenni a portál választékából.

Egy másik igen hasznos információs hely a hazai vasúti menetrend. A „linkek" pontra kattintva legördülô menüben menjünk tovább a „WAP kapu" linkre, s ide írjuk be a wap.elvira.hu/index.wml URL címet, amit aztán célszerû könyvjelzôvel is megjelölni. A waplapon ezek után megadhatjuk, honnan hová szeretnénk utazni és mikor, majd pillanatok múlva &endash; igen ügyesen megszerkesztett formában &endash; minden szükséges adathoz egyszerûen hozzájuthatunk. Érdemes kipróbálni: ez a waplap jól példázza, hogy rendkívül terjedelmes adatbázisokban is jól lehet tájékozódni, ha az algoritmus egy végiggondolt logikai láncon halad.

B. I.